Amaryllis is een populaire bloem die bekend staat om zijn grote, trompetvormige bloemen in levendige kleuren zoals rood, wit en roze. Hoewel dit de drie kleuren zijn die het meest verkrijgbaar zijn in bloemenwinkels, zijn er in totaal ongeveer 100 verschillende soorten amaryllis. De amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een favoriet voor kerstdecoraties. Ze symboliseert trots, vastberadenheid en schoonheid en haar naam komt van het Griekse “amarysso”, wat “schitteren” betekent. De amaryllis staat voor schoonheid, liefde en kracht, en is daarom perfect voor feestelijke gelegenheden en een positieve stemming.
ALGEMENE NAAM
Amaryllis
BOTANISCHE NAAM
Hippeastrum
OORSPRONG
Inheems in Zuid-Amerika (Andes)
MENSEN NOEMEN HET OOK
Belladonalelie, naakte dame
BLOEITIJD
Winter (bloeit in de late herfst tot winter)
STANDPLAATS
Volle zon tot halfschaduw
SYMBOLISME
Trots, schoonheid, vastberadenheid, liefde
Water geven: Houd de vaas schoon en gevuld met vers water tot halverwege de steel en ververs het elke 2-3 dagen.
Trimmen: Knip stengels om de paar dagen schuin af om de wateropname te verbeteren.
Vaaskeuze: Kies een hoge, stevige vaas, want amaryllisbloemen hebben zware, topzware bloemen.
Temperatuur: Houd de bloemen in een koele kamer uit de buurt van direct zonlicht en tocht, die de levensduur kunnen verkorten.
Ondersteuning: Als de stelen groeien en buigen, kun je ze ondersteunen met stokken of bloemendraad.
Bloemenvoeding: Voeg bloemenvoeding toe aan het water om de bloeiperiode te verlengen.
Amaryllis staat symbool voor trots, kracht en vastberadenheid, en weerspiegelt haar vermogen om zelfs onder de moeilijkste omstandigheden te bloeien. De bloem wordt ook geassocieerd met schoonheid en liefde en wordt vaak gebruikt om bewondering over te brengen of om feestelijke gelegenheden te vieren. In de mythologie vertegenwoordigt de amaryllis een dramatische en betoverende schoonheid die degenen die haar aanschouwen betovert, waardoor ze een populaire keuze is om affectie en waardering mee uit te drukken.
Amaryllis is een tere bloem die moeite heeft om water op te nemen vanwege de lange, met lucht gevulde steel. Door een gaatje te prikken in de stengel aan de bovenkant van de bloem, laat je de lucht ontsnappen zodat ze meer water kan opnemen. Zet je amaryllis vervolgens een paar uur in een emmer water, zodat hij veel water kan opnemen voordat je hem in een vaas zet. Soms hoor je zelfs een fluitend geluid, wat betekent dat de lucht de stengel verlaat. Om de amaryllis in een mooie vaas te zetten, houd je je vinger over de opening in de steel om het water binnen te houden.
Veel amaryllissen worden verkocht met een stokje in de steel om ze te ondersteunen. Let goed op dat het stokje je amaryllis niet van binnenuit beschadigt of gaat rotten in het water. Als je rottende stokjes wilt voorkomen, kies dan voor een hoge en smalle vaas om de stelen in te zetten. Met de juiste verzorging gaat je amaryllis ongeveer twee weken mee. Zorg ervoor dat je af en toe een verwelkt blad of bloem verwijdert, anders nemen ze energie weg van de andere bloemen.
Onze bloemenexpert Lisa van Marrewijk, amarylliskweker met 30 jaar ervaring, geeft advies over het afsnijden van amaryllisbladeren:
Wanneer je de bol in de koeling plaatst, kun je dit doen met de bladeren er nog aan. Tijdens de koelfase zullen de bladeren afsterven en bruin worden. Zodra je de bol weer naar binnen brengt, moet je de bruine bladeren verwijderen. Knip de groene bladeren echter niet af als je wilt dat de bol weer gaat bloeien.
De bol planten: Gebruik een goed doorlatende pot met een potgrondmix van goede kwaliteit. Plaats de bol zo dat het bovenste derde deel boven de grond blijft.
Water geven: Geef spaarzaam water totdat er groei optreedt, geef daarna vaker water en houd de grond vochtig maar niet doorweekt.
Licht en temperatuur: Zet de amaryllis op een warme, zonnige plek met indirect licht. Een temperatuur van 20-25°C is ideaal.
Bemesten: Voed de plant tijdens de groeiperiode om de twee weken met een evenwichtige meststof om de ontwikkeling van bladeren en bloemen te ondersteunen.
Ondersteunen: Als de bloemstengel groeit, kan het zijn dat je hem moet ondersteunen met een stok in de steel.
Herbloei: Volg na de bloei de bovenstaande verzorgingsstappen om ervoor te zorgen dat de bol weer energie krijgt voor het volgende seizoen.
Onze bloemenexpert Lisa van Marrewijk, amarylliskweker met 30 jaar ervaring, geeft advies over de verzorging van je amaryllisbol:
Behandel de bol als een kamerplant. Zorg dat de grond niet te nat wordt, want dat is het grootste risico dat het misgaat. Geef spaarzaam water totdat er groei verschijnt, geef daarna vaker water en houd de grond vochtig maar niet doordrenkt. Zet de amaryllis op een warme, zonnige plek met indirect licht. Een temperatuur van 20-25°C is ideaal. Draai de pot regelmatig om zodat de stengels niet scheef groeien. Als de bloemstengel groeit, kan het nodig zijn om hem te stutten.
Volgens onze bloemenexpert Lisa van Marrewijk, amarylliskweker met 30 jaar ervaring, hangt het af van de kamertemperatuur. Volgens haar kun je onder goede omstandigheden ongeveer twee weken van de bloem genieten.
Knip de stengels bij als ze beginnen te 'krullen'. Je kunt ook een elastiekje of doorzichtig tape om het uiteinde van de stengel doen. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo gemakkelijk splijten en oprollen, want als dat gebeurt kan je amaryllis niet meer zo gemakkelijk water opnemen.
Onze bloemenexpert Lisa van Marrewijk, amarylliskweker met 30 jaar ervaring, geeft advies over de verzorging van je amaryllis na de bloei:
Als je amaryllis uitgebloeid is, verwijder dan de bloemsteel. Het is belangrijk dat de bladeren nu groeien, omdat ze de voedingsstoffen produceren die nodig zijn voor een nieuwe stengel volgend jaar. (Let op: dit proces werkt niet met een gewaxte bol.) Verzorg de plant zo goed mogelijk door verse grond, voldoende water en veel licht te geven tot ongeveer juni/juli.
In de zomer kunnen de bollen ook buiten worden gezet, zolang de temperatuur boven de 15°C blijft. Zet de bol in augustus twee maanden op een koele plek bij ongeveer 12°C. Gedurende deze tijd zullen de bladeren afsterven en zal de bol binnenin een nieuwe bloem vormen. Een droge en koele plek, zoals een kelder, is ideaal. Gedurende deze twee maanden hoef je verder niets te doen.
Na twee maanden haal je de bol uit de koele ruimte en zet je hem op een warme plek (rond de 20°C). Als je de bol goed hebt verzorgd, zal hij een nieuwe bloemsteel produceren. Met een goede verzorging kunnen er zelfs twee of drie bloemstengels groeien.
Voor amaryllissen luidt het motto: voorkomen is beter dan genezen. Je wilt stuifmeelvlekken op kleding of op een bloemblaadje voorkomen. Als er namelijk zaadmeel op een bloemblaadje komt, zal het beschadigd raken en sneller verwelken. En een stuifmeelvlek op je kleding is moeilijk te verwijderen. Knip dus de meeldraden zo snel mogelijk weg.
Wanneer er toch een stuifmeelvlek ontstaat op je kleding, raak dan niet in paniek! Het beste wat je kunt doen is de vlek verwijderen door te blazen, een droge borstel te gebruiken, de vlek in de zon te laten drogen of met een plakbandje over het stuifmeel heen te gaan. Voorkom het gebruik van een natte doek, want dan gaat het stuifmeel juist dieper in de stof zitten.